Exóvónéni: az óvodai beszoktatás

A cikk régebben készült:
Anyummal, a nyugdíjas óvónővel készített interjú befejező részéhez érkeztünk.

Gondolom tudod mit jelent beszoktatni a gyereket az óvodába?

Röviden beszéljünk róla!



A nyár folyamán ellátogatnak hozzátok a gyermeked leendő óvónői, akikkel bizalmasan elbeszélgethetsz a gyerek főbb jellemzőiről, főbb problémáiról, étkezés, alvás stb. Nyugodtan töltsd ki az itt hagyott kérdőíveket, ugyanis a gyermeked érdekét szolgálja.

Próbálj az otthonodba ellátogatott óvónőkkel megbarátkozni és bizalommal válaszolni az általuk feltett kérdésekre és a gyermekedet is megismertetni velük.

Nekik sok mindent tudniuk kell, hisz a gyermekedre ők fognak vigyázni (étkezés, alvás, játékszokások, viselkedési problémák, nehézségek stb.).

Az óvónőknek titoktartási kötelezettségük van, tehát bizalommal elmesélhetsz mindent.

Nekik kell jelezned, az esetleges hátrányos helyzeteteket is, hogy szükség esetén esetleg segíteni tudjanak, más szakemberek bevonásával (pszichológus, logopédus stb.) .

Ezen az alkalmon fogják a gyermeked jelét is megmondani, minden személyes dolgában, amit el fog vinni az óvodába, ezt fel kell tüntetned.

Ne ijedj meg, alkoholos filc létezik, mellyel rá lehet rajzolni a ruhanemű belső oldalára is a gyerek jelét, sőt a cipő belső oldalára is.

Folyamatosan beszéljetek a gyerekkel arról, hogy a kis ruháját mindig abba a zsákba tegye, amelyiken ez a jel van és vigyázzon a ruhájára, ne szórja széjjel, mielőtt visszateszi, nézze meg, hogy rajta van-e az adott jel. Másik gyermeknek is lehet ugyanilyen ruhája.

Bizalommal meséld el, ha cumizik a gyereked, van cumis üvege vagy van egy kedvenc tárgya, ennek bevitelét ugyanis megengedik.

A bevivendő dolgokat jelezni fogják az óvónők: ruhatartó zsák, tornafelszerelés, annak zsák, ágynemű, tisztasági felszerelés stb., természetesen ez kiadással jár.

Az anyagiak mellett a legfontosabbról ugye nem feledkeztél meg?

A beszoktatás legrövidebb ideje két hét.

Első és legfontosabb teendőd, önmagadban eldönteni, hogy le akarsz-e válni a gyerekedről, vagyis óvodást akarsz-e belőle.



Nagyon fontos, hogy ezt önmagadban eldöntsd, mert ha erre kész vagy, korábban többször ellátogattatok az óvodába és te is várod ezt a napot, akkor a megbeszélt időben bejelentkezhetek az első nagy napra.

Biztos most azon gondolkozol, hogyan is fogod első alkalommal reggel korán felkelteni a gyermekedet.

A beszoktatást nem feltétlenül korai kezdéssel kell kezdeni, ha lehetőséged van rá, kérd meg az óvónőket, hogy első alkalommal akkor jöjjetek az óvodába, amikor mind két óvónő bent van, ez általában 10 óra.

Ha erre nincs lehetőség, akkor tarsd be az ő utasításaikat.

Felmerülhet benned, hogy szülővel történő beszoktatás vagy a gyermek egyedüli beszoktatása legyen.

Amennyiben lehetőség van rá, néhány alkalommal veled szokjon a gyermek, legmegfelelőbb forma erre, az az időpont, amikor a gyerekek már kint vannak az udvaron.

Az első néhány alkalommal kísérd figyelemmel, legyél ott, ha lehetőség van rá, de ne akarj a gyerek helyett beszokni, csupán segíteni. Ez azt jelenti, hogy egy idő után mindenféleképpen a társaival egyedül kell a gyermekednek maradnia és már nem te leszel a felügyelő, hanem a csoportban dolgozó óvónők, dajka.

Felmerülhet benned, hogy mennyi ideig maradjon egyedül a gyermeked, ha sok időd van a munkába állásra, lassú folyamatot kell elképzelni.

Lehet, hogy az első napokban, csak 10-15 percig tudod otthagyni, de előfordulhat, hogy több órát is ott tölt szívesen.



Minden esetre nagyon fontos, hogy az óvónőkkel együtt működj és ha nagyon sír, hisztizik, akkor rövidebb időt töltsön a csoportban.

Minden óvodában töltött időt beszéljétek meg egymással és hangsúlyozd ki, hogy te mindig igyekszel hamar érte jönni, de ez valóban úgy is történjen.

Az első két hét a legtöbb esetben nehéz folyamat.

Jó dolog, igaz kevés helyen alkalmazzák, hogy a gyermek fél 11 körül jöjjön be, játsszon a gyerekekkel, az étkezési szokásokkal ismerkedjen, ebédeljen, lássa, hogy délben a mosdózás után, lefekszenek a gyerekek.

Az óvónők biztos felajánlják, hogy az óvodai kiságyára ráülhet vagy ráfekhet, mesét hallgathat és aztán gyere érte.

A későbbiek folyamán ezt az időt lehet egy kicsit tolni, hátha a gyermek a mese után el is alszik. Ezt megtudhatod úgy, hogy egy óvodai dolgozót megkérsz, hogy nézzen rá a gyerekedre.

Természetesen, akkor sem hagyod itt az óvodát, kivülről a folyosón leülve várod, hogy a csoportban dolgozók közül valaki jelezzen neked, hogy még alszik, még nem ébredt fel.

Minden esetre mire felébred, ott kell lenned!

Ez az időpont nyúlhat a későbbiek folyamán a felébredésre, délutáni uzsonnára.

A délelőttöt érdemes visszafele nyújtani, ha eddig fél 11-re jöttél, később már jöhetsz, 10-re, fél 10-re, 9-re stb.

Nagyon fontos, hogy a csoportba dolgozó óvónők véleményét megfogad, hisz ők segítenek a beszoktatásban. Az elején említettem, hogy neked is el kell döntened, hogy le akarsz-e válni a gyermekedről.

Tudnod kell, hogy az óvoda a te segítőd, nem veszi át helyetted a szerepet, ezért hát ne sírj az elválásnál, mert már eldöntötted, hogy a gyerekből óvodás lesz.

Ne búcsúzkodj egy óra hosszáig, mert a gyerekednek nem könnyű ez az időszak, ne nehezítsd meg te is, hisz tudod, hogy itt játszótársat talál és már megérett arra, hogy közösségi emberré formálódjon.

Ha mégis sírni van kedved, akkor tedd, amikor a gyerek nem látja.

Ne aggódj amiatt, ha a gyereked még két hét után is sírva válik el tőled, nagyon sokszor ez a sírás csak neked  szól, mert te vagy számára a legfontosabb, anyuka és apuka!

Reméljük a későbbiek során is fontos leszel.

A gond csak akkor van, ha nemcsak a reggeli órákban sír a gyermek,  hanem szinte állandóan, ami nagyon ritka.

Fontos, hogy bízzál a csoportban dolgozó felnőttekben, akik elmondják, hogy mi volt a gyermekeddel az nap.

Amennyiben a rövidebb idejű beszoktatást ajánlják, néhány hét után is, próbálkozz újra: beszélj minél többet a gyerekeddel a problémájáról, igyekezz megnyugtatni és bátorítani, hogy társakra találjon a csoportban.

Ne feledd, szívesen elfogadhatod a nagyszülők, rokonok segítségét is ebben a folyamatban, akikkel pl. tehet a gyermeked a késő délután az óvoda környékén egy sétát, hogy lássa mindenkiért jönnek  az óvodába.

Ennek kihangsúlyozása azért fontos, mert a sírás oka legtöbbször ez.

Váltóruhát minél többet tegyél a gyermeked zsákjába, levizezheti, bepisilhet stb.

Bizonyára már az első napon megmutattad neki a vécét, annak használatát és arról  beszélgetettek, ha problémája van mindig szólni kell a csoportba lévő felnőtteknek.

Nem könnyű a beszoktatás, de ne félj, minden gyerek így kezdte.

Jó munkát, kitartást! Biztos te is voltál óvodás.

Szeretnéd megosztani a véleményed másokkal e témával kapcsolatban?

Itt megteheted.

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannlapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr8816615918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mariann Lapjai

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása