Újra hódít a Tulipános láda

 18198258_1388735777839163_5175848508967478272_n.jpg


 Tisza-tó Álompárja szombaton megkapta a Tulipános Ládáját Károly Kovács asztalos mestertől, melyet Abádszalókon a PortSide Grill étteremben a lagzi helyszínén kaptak meg és tekinthető meg ott a nagy napig ! Faller Alexandrának és Pádár Andrásnak nagyon tetszett a különlegesen egyedi ajándék, melyben méreténél fogva igen sok hozomány fér majd el.


A tulipános ládáról ma már keveset tudunk. Régi időkben volt ez divat inkább, még talán a nagyanyám előtti időkben, mikor vénlánynak számított az aki 18 éves korában még nem ment férjhez.


 



Tóth Pálma (Nász Láz főszervezője):


Régen volt nagyobb hagyománya, ebbe gyűjtötték, már kislánykorától a menyasszonynak a hozományát, ágyneműt, ágytakarót , terítőket stb.

Szeretnénk a hagyományokat visszahozni, hiszen ezek a ládák praktikusak is, továbbiakban is használható, szép kisipari, egyedi darab, melyen a pár neve, a házasságuk időpontja is rajta lesz. Az álompárnak a szolgáltatók ajándékait is beletesszük. aki akar az rendelhet is nálunk.


Rá lesz írva-égetve a nevük is és a vállalkozók, kézművesek ajándékai lesznek bele helyezve, gyűjtjük a nászig ugye ez hozományláda is volt valamikor, s átadásra júl. 01-én kerül sor, az esküvőn.


Miért pont tulipán? 


\"A tulipán a magyarság számára egy igen ősi jelkép, teli vannak a népdalaink és a tárgyi népművészet is tulipánokkal. Kapufélfák, fejfák, kályhacsempék, cserépkorsók, szűrhímzések, kelengyeládák, szerelmi ajándékok, a női munkaeszközök gyakori díszítői. Valójában ez egy női jelkép, termékenységvarázsló, gonosztávoltartó erejébe vetett hit fűződött hozzá az ókori görögöktől a belső-ázsiai mongolokig.\" (tulipanosladika)


Tulipános láda lépésről lépésre így haladt:


Kovács Károly asztalos


A szakmámat 1987 ben szereztem Gyomán, mint szakmunkás tanuló és azóta is ebben dolgozom. Alexandráékkal nem találkoztam. A láda elkészítése kb. 5 napot vett igénybe, a régi eredeti ragasztással és szegezéssel történt a felület kezelés antikolás, illetve a lakkozással történt, mert a a láda anyaga tömör lucfenyő.


Békés megyébe eddig nem volt keletje, de amióta meglátták nála, máris van két megrendelés a környékről is.


Túlnyomó részt egyedi konyhákkal foglalkozom, pár évvel ezelőtt is újítottam régi ládákat.


 Alexandra: Nagyon örültünk neki, hogy kaptunk ilyen ládát. Előtte nem is hallottunk a tulipános ládáról. Nagyon szép és különleges ajándék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannlapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr9016615768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mariann Lapjai

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása