Elolvastam a párkapcsolat kézikönyvét


Befejeztem A suutari leveleket egy fiktív mesét, habár az elején is említett valamit a szerző arról, hogy ez egy mese és hogy ő valójában nem egy finn, hanem egy magyar szerző, a Paeli Suutari csak egy álnév, a szerző igazi neve Csizmadia Zsolt Ákos. Ha az előszót jobban átolvastam volna, leestek volna ezek a dolgok is. Nagyon sok jó gondolata van ennek a 2005-ben kiadott könyvnek.



Hogy miért vette fel a finn nevet és a történetet is miért tette Finnországba, nincs válasz, csak találgatók, talán azt gondolta így többen meg fogják venni.


Tetszettek a gondolatai, így viszont kicsit más színezetet kapott, hogy az őszinteségről beszél egy álnév alatt.


Mindennek ellenére nagyon is tetszett ez a kis történet. Sok mondanivalót kaptam tőle.


Idézetek a könyvből, amiket még nem írtam ki más bejegyzéseknél:


A gyökerek fontosabbak, mint a szárnyak, de ha nem verhetek gyökeret, szárnyakat fogok használni. (5. oldal)


A szerelem a „mennyország szemüvege” még a pokolban is. (8.old)


Veszélyes dolog a „nőket” és a „férfiakat”egy-egy nagy kalap alá venni és általánosítani. (22. old)
Az ember nem mond el a gyermekének olyat, amivel saját maga sem szívesen szembesül. Mégsem várható el egy nőtől, aki csak azért ment hozzá a férjéhez, mert nem volt ló, csak szamár a közelben, hogy arra tanítsa a kislányát,
\"Soha ne add fel és keresd meg az \"Igazit\"! Tudod, az apád is csak egy szamár volt.\" A gyerekek általában nem tudják meg a teljes igazságot... (11.old)


Mindig el kellene döntenünk, hogy „dolgozni” akarunk egy férfin, vagy boldogok akarunk lenni a párunkkal. Az út még az utóbbi esetben sem lesz feltétlen könnyű! (13. old)


Bögrék szabálya:



A skorpió át akart menni azon a kis tavon, ahol a béka lakott. Megkereste a békát, és azt mondta Neki:

-Te, béka, szépen kérlek, vigyél már át a hátadon a túlpartra!
-Dehogy viszlek! Dehogy viszlek, hogyisne! Azért, hogy a mérgeddel elpusztíts? Eszem ágában sincs! - válaszolta a béka.
-Ugyan, ne mondd már, én nem csíplek meg, hidd el! Kérlek szépen, vigyél át a tavon! - kérlelte a skorpió.
-Nem viszlek én! Olyan erős a mérged, hogy biztos bele is halnék! - utasította vissza a békánk az új jövevényt. Ez így ment estig, amíg a béka be nem adta a derekát, mert a skorpió már könyörgött neki, és a béka már nem bírta hallgatni. Azt mondta:
-Na jó, gyere, mássz fel a hátamra, átviszlek, de nehogy megcsípj!
A skorpió nagy boldogan felmászott a béka hátára, ahogy az mondta, majd átúsztak a tavon. Megérkeztek a túlsó partra, de mielőtt a béka egyet is szólhatott volna, a skorpió halálosan megmarta, és csak azután mászott le a hátáról. Szegény béka a haláltusáját vívta, de még megkérdezte:
-De skorpió! Miért??!
A skorpió pedig csak ennyit válaszolt:
-De hát, béka, én egy skorpió vagyok! (18. old)


Meg kellene figyelnünk jól a másikat, hogy megismerjük a természetét és el tudjuk dönteni, hogy hozzánk passzol-e, vagy romba döntene minket.




Az életben valójában úgy történik, hogy egy lány...
1. Elhiszi, hogy jó házasság nincsen és nem lehetséges,
2. Ezert minimálisnak látja az esélyét, hogy \"igazi\" létezik és meg lehet találni,
3. Ezek után már úgy gondolja, hogy ha tovább keres, csak eltelik felette az idő, így megragadja a kínálkozó lehetőséget, és hozzá megy EGY férfihez, tehát feladja az eredeti célját. (39. old)


hogyan lehetne ez másként:
1. Tudja, biztos benne, hogy jó házasság, mély, igaz szeretetre épülő házasság – bizonyos feltételek teljesülése esetén - lehetséges.
2. Ezert eldönti, hogy milyen az a férfi, akit ő \"igazinak\" tudna tartani. Eldönti, hogy megtalálja Őt, és valóban mindent megtesz ezert... égen-földön, belföldön-külföldön is keresi..., keresi..., keresi, azaz pl. ismertté, elérhetővé, megszólíthatóvá teszi magát! Közben TUDJA, hogy mit keres.
3. Mindeközben sokat ismerkedik, flörtöl, tanulja önmagát és a férfiakat, de mindig visszautasítja azt, hogy hosszú időt, netán éveket (!) töltsön olyan férfiak társaságában, akikről az első órában ÉRZI, hogy nem Róluk álmodott. Nem áltatja magát és a másikat. Nem a könnyebb utat választja. (39-40. old)


Talán furcsa lesz első hallásra, de meg kellett tanulnom PUSZTITANI. Kötödéseket kellett elszakítanom, tudatosan elvágnom, és ezzel kapcsolatokat lezárnom.  (40. old)


Nemet kell mondanunk egy azonnali kisebb Öröm átélésére - egy későbbi nagyobb öröm elérése érdekében. Azt hiszem, ez az ára annak, ha az ember hű akar lenni önmagához. Nem igaz, hogy ez nem kíván erőfeszítést De legfőképpen azt kívánja, hogy nagyon-nagyon PONTOSAN tudjuk, hogy hova akarunk megérkezni és hova nem. Csak egyetlen helyre akarunk megérkezni ugyanis - és sok ezer másik helyre NEM. (40. old)


A
PÁRKAPCSOLATI
BOLDOGSÁG
VALÓJÁBAN
AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS
MEGVALÓSÍTÁSÁNAK
JUTALMA.
AZ
EGYÜTTMŰKÖDÉS
TITKA
A JÓ KOMPROMISSZUMOK
MEGKÖTÉSÉBEN
REJLIK.
A
JÓ KOMPROMISSZUM
LEHETŐSÉGE
A JÓ PÁRVÁLASZTÁSON
MÚLIK. (52. old)


A kapcsolatban a beszélgetés, a szex és a pénz, ami a legfontosabb. Ez a háromlábú szék, ha egyik hiányzik eldől a szék. A pénzhiány rengeteg kapcsolatot romba dönt, ezért kell a férfinak és a nőnek is a tudását csiszolnia, mert ez az egy érték van, ami mindig hasznosítható, eladható, piacra dobható.


Kielégülés nem kötelező, mert a szex nem munka. (48. old)


Ami még nagyon fontos mindenkinek más a szeretet nyelve, hiába hiszük valamit pl. hogy ha főzünk párunknak azzal boldoggá tesszük, hogy ha neki másak az igényei, ha pl ő egy jó beszélgetést egy könyvről többre értékel, erre kell rájönni, hogy a párunk mit igényel, ezt beszélgetések által lehet kitapogatni.


Válásokról:
AZ IGAZSÁG
EGYSZERŰEN CSAK ENNYI:
AZ EMBEREK AZÉRT DÖNTÖTTEK
ROSSZUL,
MERT KEVESET TUDTAK,
ÉS MERT TÚL SOKAT ÁLTATTÁK
MAGUKAT
ÉS EGYMÁST. (60-61. old)


A párválasztási jó recept nincs, nem találtak még ki az emberek, mert  nincs még elég tudásunk hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannlapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr6316615782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mariann Lapjai

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása