Ázsiai sorozatok 2. rész (Japán)



Japán dorama, live aktion, anime

 

Úgy döntöttem folytatásos cikket csinálok az Ázsiai sorozatok cikkből, úgyhogy most a japán sorozatokról írok. A múltkori cikk az általam látott dél-koreai sztorikról szólt. Most jöjjön Japán:

 

 

Ahogy megfigyeltem, a legtöbb japán sorozat kihagyhatatlan eleme a verekedés, ami műfajtól függően több vagy kevesebb egy sztoriban.  Némelyik sorozatban, persze ezt főleg animékben (japán rajzfilmek) tapasztaltam az orrvérzést, ami nem a verekedés miatt következik be általában, hanem perverz gondolatoknál, ami egy rajzfilmben még elmegy, de húsvér embereken látva elég fúra. Amit még észre vettem, hogy a dél-koreaiakhoz hasonlóan ők is visszafogottan ábrázolják a szerelmet, de a dél-koreaiakkal ellentétben olyan sztorival is találkoztam, ahol nagyon háttérben volt a szerelmi szál vagy nem is volt.

 

My Boss My Hero

 

A My Boss My Hero-ban sem a szerelem a főszál, de ez semmit sem rontott a sorozaton, hanem úgy volt jó ahogy.   Ez kimondottan az a sorozat, amelyen az ember szarrá röhögi magát. Minden percét ímádtam. Még ma is  mindig a nagy pudingos jelenetek jutnak eszembe róla.

 

 

Ez a kép szerintem elárulja, hogy miért.

 

Sztori röviden: Mi van akkor, ha te egy maffiafőnök fia vagy, a legjobb harcos, de tök hülye. Pont ez a helyzet a 27 éves Sakaki Makio-val, aki már az elején bajba kerül, mert elszámol valamit és egy yakuzától emiatt véletlen jóval több pénzt kér. A jelenlegi eszével nem örökölheti a maffiát, ezért, hogy megokosodjon 27 évesen 17-nek adja ki magát és beül az iskolapadba. A sztori tele van poénokkal, verekedéssel és harccal a menza legfinomabb pudingjáért, na jó néha bandákkal is harcolgat.

 

Nem mindig jön össze a puding:

 

Gokusen

 

Amikor láttam, akkor nagyon szerettem, de nem az élőszereplős változatát, hanem az animét, amibe beszélő kutya is van és amit érdekes módon kihagytak az élőszereplős változatból. Jó tudom, hogy valójában nincsenek beszélő kutyák, de valahogy azt is hiányoltam, meg még persze sok mást is, amire már nem emlékszem. Szóval nekem valahogy mindig az anime változata lesz a jobb. Ennek ellenére a Gokusen live action-ja (élőszereplős változat) már a 3. évadjánál tart és film is készült belőle. Ez a sorozat se rossz, de szerintem, azért ennyire jó se, hogy ennyi adaptációja és folytatása legyen, szerintem egy évad bőven elég belőle, de nem azért, mert rossz a sorozat, hanem mert az új változatok sztorija is ugyanaz, mint az első évadé.

 

Na és akkor a sztori: emlékeim szerint a főhősnő is, ahogy a My Boss My Hero főhőse is rokonságban áll a maffiával, így nem csoda, ha jól verekszik, de az előző sztorival ellentétben itt nem tanulni megy a suliba, hanem tanítani. A diákok meg mivel mindig bajba keverednek segíteni kell rajtuk és ha kell ezért verekedni is kész a tanárnő.

 

 

Amiből szintén az animeváltozat tetszett jobban az a:

 

Nodame Cantabile

 

Az előzőekkel ellentétben ez már egy szerelmi sorozat, nem verekednek, illetve, csak a csajt veri a pasi állandóan, amikor hülyeségeket mond vagy csinál, ami animében még vicces, de live aktion-nál már egy picit mereszgeted a szemedet.

 

sztori: van két tehetséges fiatal, a fiú céltudatos és karmester akar lenni, a lány is szereti a zenét, de ő szinte csak hobbiszinten űzi, ő igazából óvónő akar lenni. Összeköti őket a zene, csak hát a lány egy pici buta és ímádja a kupit maga körül, míg a srác nagyon okos, rendszerető. Egyszer csak kiderül,hogy szomszédok és ugyanabban a zenesuliban tanulnak. A srác meg,mert megsajnálja és,mert már a szomszédlakásból átfolyik a szemét, elkezd a lány bejárónőjévé válni. Kitakarít nála, főz,mos rá és néha felpofozza, ha nagyon hülye.

 

Szóval egy elég fura szerelmi történetet kap, aki belekostól. Bár nem lett a kedvencem,  amiért mégis érdemes legalább egyszer belenézni, az a zenéje :

 

(Ez a második évad(ami, nem Japánban, hanem Párizsban játszódik) ending-nek a zenéje, úgye milyen szép kis relaxáló zene)

 

meg persze azért itt is akad néhány poén:

 

Ja igen azt kihagytam, hogy a csaj állandóan el akarja csábítani a pasit csak hát ez valahogy soha sem sikerül. Vajon miért?:)

Ebből a történetből is több változat készült, ahogy már írtam: anime, live action és film is. Az animében egy dolog nem tetszett, az hogy túl sok az álló kép, ettől eltekintve, inkább azt a változatot ajánlom, de kinek mi tetszik.

 

Full Metal Panic Fumoffu

 

A végére egy kedvenc animémet ajánlanám a Full Metal Panic Fumoffu-t, ez egy utó-sorozata a Full Metal Panic-nak, ami nem anyira nyerte el a tetszésemet,mert túl sok harc, kevés poén. A Fumoffu meg tele van viccesebbnél viccesebb jelenettel.

 

Itt a sztori annyira nem lényeg, inkább, amilyen helyzetekbe keveredik a főszereplő és ahogy megoldja a problémákat. Mindent félre ért, még egy szerelmes levelet is veszélyes fenyegetésnek lát és ezért inkább felrobbantja, mert Sousuke Sagara valójában egy különleges egység katonája, aki megvédelmezni jött Chidori-t, akinek van valami különleges képessége, ami ebben a spin-off-ban nem kerül előtérbe. Inkább Sousuke az, aki érdekesebb és minden helyzetet sajátságosan kezel.

 

A elő-sorozatánál ezerszer jobb, szerintem az eredeti sorozat megtekintése nélkül is élvezhető:

 

Ez ám a fair play

 

 

:Ami külön pozitívum, hogy ezt a sorozatot már magyarul is leszinkronizálták.

 

Lenne még miről írni, de túl kevés a hely, hogy minden japán sorozatot kivesézek, egyelőre hát legyen elég ennyi. Ha tetszett mindenképp írjatok és ha nem, akkor is!

 

Források: my boss my hero, nodame cantable ,gokusen

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannlapjai.blog.hu/api/trackback/id/tr4216615726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mariann Lapjai

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása